TIPS AND TRICKS στον υπολογισμό υδατανθράκων

Ο υπολογισμός των υδατανθράκων ενός γεύματος, μπορεί για πολλούς να είναι μια δύσκολη διαδικασία. Για το λόγο αυτό και με τη συμβολή διαιτολόγων, θα μοιραστούμε ορισμένα tips που μπορείτε να χρησιμοποιείτε καθημερινά για να σας βοηθήσουν.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Εάν ένα φαγητό έχει στη συσκευασία διατροφική ετικέτα, τότε θα ήταν καλό να τη χρησιμοποιήσετε, καθώς θα είναι πιο ακριβής ο υπολογισμός των υδατανθράκων, συγκριτικά με τις αντίστοιχες αναφορές βιβλίων ή εφαρμογών. Λαμβάνοντας υπόψη τη συνολική περιεκτικότητα του τροφίμου σε υδατάνθρακες, εμπεριέχονται όλα τα συστατικά που θα επηρεάσουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Φροντίστε να ελέγξετε εάν το ποσό που αναφέρεται στην ετικέτα τροφίμου, αφορά το ξηρό βάρος του τροφίμου ή το έτοιμο – μαγειρεμένο. Είναι εύκολο να μπερδευτεί κανείς, καθώς οι κατασκευαστές αλλάζουν μερικές φορές τον τρόπο με τον οποίο αποτυπώνουν τις θρεπτικές πληροφορίες των συστατικών. Για παράδειγμα, ορισμένες συσκευασίες ζυμαρικών μπορεί να αναφέρουν την περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες των ξηρών ζυμαρικών, πριν μαγειρευτούν, άλλες όμως μετά την παρασκευή τους.

 ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Τα μεγέθη των φρούτων, της πατάτας καθώς και άλλων αμυλούχων τροφίμων μπορεί να διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους και δεν είναι πάντοτε συγκεκριμένα. Για παράδειγμα, η διαφορά στην περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες μεταξύ μιας μικρής και μεγάλης μπανάνας μπορεί να είναι έως και 20 γραμμάρια υδατάνθρακα. Με την εξάσκηση, θα είστε σε θέση να μπορείτε να εκτιμήσετε οπτικά το περιεχόμενο σε υδατάνθρακες.

Στον σωστό υπολογισμό, θα σας βοηθήσει σημαντικά εάν ζυγίζετε τη μερίδα του φαγητού σας, σε σχέση με το να υπολογίζατε τους υδατάνθρακες με βάση την προτεινόμενη μερίδα αναφοράς (ισοδύναμα). Ο λόγος είναι ότι μπορεί να καταναλώνετε εν τέλει περισσότερο ή/και λιγότερο από το προτεινόμενη μερίδα και έτσι να υποεκτιμάτε ή/και υπερεκτιμάτε, αντίστοιχα, τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας. Είναι πάντα χρήσιμο να ελέγχετε ότι το βάρος του φαγητού σας παραμένει σταθερό και δεν αλλάζει από γεύμα σε γεύμα.

Για παράδειγμα, όσον αφορά τα αγαπημένα σας δημητριακά, ζυγίστε την ποσότητα που συνήθως καταναλώνετε. Στη συνέχεια, βάλτε την σε ένα φλιτζάνι και σημειώστε το φλιτζάνι με ένα στυλό. Την επόμενη φορά που θέλετε να καταναλώσετε τα αγαπημένα σας δημητριακά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το φλιτζάνι χωρίς απαραίτητα να τα ξανά-ζυγίσετε.

 ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Για να εξοικονομήσετε χρόνο και προσπάθεια, είναι χρήσιμο να διατηρείτε μια λίστα με την περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες των συνηθισμένων σας τροφών και ποτών. Μερικά άτομα δημιουργούν μια «βάση δεδομένων», ώστε να μην χρειάζεται να ελέγχουν συνεχώς τα ίδια τρόφιμα ή ποτά.

Βιβλία και εφαρμογές, όπως το “Carbs & Cals”, εμφανίζουν χιλιάδες φωτογραφίες προ-μαγειρεμένων μερίδων φαγητού μαζί με συνοδευτικές διατροφικές πληροφορίες των αντίστοιχων πιάτων. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να συγκρίνετε τη μερίδα σας, παραλληλίζοντάς την με τη μερίδα αναφοράς, για να ελέγξετε έμμεσα τους υδατάνθρακες.